Echografie binnen de  podotherapie is vrij nieuw. Iedereen kent het gebruik van de echografie bij zwangeren en bij het onderzoek van bijvoorbeeld de onderbuik of het hart. Ook andere weefsels kunnen onderzocht worden met een echoapparaat. Het onderzoek van spieren, pezen, slijmbeurzen, gewrichtsbanden en kapsels door middel van  echo is minder bekend. Dat dit onderzoek ook uitgevoerd kan worden door een paramedicus is waarschijnlijk nog minder bekend.


Hieronder ziet u een opsomming van structuren en aandoeningen die echografisch beoordeelt kunnen worden: 

  • Spieren: scheuren, littekens, kalkneerslag
  • Pezen: scheuren, ontstekingen, kalkneerslag
  • Slijmbeurzen: ontstekingen, vochtcollectie, kalkneerslag
  • Gewrichtsbanden: scheuren, verdikkingen
  • Kapsels: ontstekingen, scheuren, verdikkingen
  • Kraakbeen: schade, defecten, dikte
  • Zenuwen: ligging in tunnels bijvoorbeeld bij de carpale tunnel van de pols
  • Botten: losse botfragmentjes, breukjes, indeukingen, groeischijvenZorgSaam
Sportpodotherapie en echo
Op basis van uw blessure kan een echografie ondersteunend zijn in het stellen van een diagnose of het evalueren van een zooltherapie. Voor het maken van een echo werken wij nauwkeurig samen met onze collegae fysiotherapeuten. De specialisten van Fysiotherapie ZorgSaam zijn speciaal opgeleid voor het uitvoeren en beoordelen van de echografie. Omze collegae zullen dan ook de echografie uitvoeren. Naderhand worden de resultaten in multidisciplinair overleg geevalueerd. In samenspraak met u, verwijzen wij u dan ook graag door naar zorgsaam fysiotherapie voor deze aanvullende therapie.


ZorgSaam Fysiotherapie en echo

Sinds 2010 is ZorgSaam fysiotherapie in het bezit van een echo apparaat. Zij zijn in de regio Hellendoorn en Nijverdal één van de weinige praktijken die echo aanbiedt. Echografie wordt gebruikt om nog zorgvuldiger een diagnose te kunnen stellen. Ook tijdens een shockwavebehandeling wordt de echografie gebruikt om verschillende stadia te kunnen bekijken van uw blessure. In ZorgSaam Fysiotherapie hebben o.a. Leo Steur en Patrick ter Brugge zich gespecialiseerd in het maken van echo’s doordat zij specifieke opleidingen volgen en gevolgd hebben.

Afspraak maken of meer weten? Zet hier uw eerste stap naar gezond bewegen!