Op deze pagina vindt u een overzicht van veelvoorkomende scheenbeenklachten. Wij hebben voor de overzichtelijkheid gekozen om scheenbeenklachten die wij regelmatig in onze praktijk zien te beschrijven. Met klachten die niet beschreven zijn bent u uiteraard van harte welkom. Heeft u last van klachten die niet in dit overzicht beschreven staan? Neem dan contact met ons op!

Shin Splints (onderbeenklachten)


Uw blessure
Klachten aan het scheenbeen komen frequent voor bij hardlopers en voetballers. In de volksmond wordt de aandoening ook wel “shin splints” genoemd. Over de naam van deze aandoening wordt in de wetenschappelijke wereld al erg lang discussie gevoerd. Tot nu toe zijn de namen “mediaal tibiaal stress syndroom” en “exertionele mediale tibiale pijn” in gebruik. Het vinden van een definitieve naam voor deze aandoening lijkt erg moeilijk, omdat geen enkele naam tot nu toe de lading van de klachten echt kan dekken.
De klachten ontstaan meestal bij mensen die teveel naar binnen kantelen met hun voeten, de zogenaamde “overpronatie”. Ook het hebben van onvoldoende spierkracht in de bovenbeen- en bilspieren kan bijdragen tot het ontstaan van deze klachten. Door deze afwijkingen ontstaat een vergrote trekkracht op één van de spieren aan de achterzijde van het scheenbeen. Het botweefsel in ons lichaam vernieuwt zichzelf continu. Door de vergrote trekkracht van de spieren op het scheenbeen ontstaat er een versnelde afbraak van botcellen. Het lichaam kan dit afbraaktempo niet bijhouden. Hierdoor ontstaan klachten, die zich met name tijdens het sporten uitten.
Tijdens het sporten kan er sprake zijn van een stekende/zeurende pijn aan het onderste gedeelte van het scheenbeen. Na het sporten kan deze pijn doorzeuren waarna deze langzaam afneemt. De spieren in het onderbeen kunnen gespannen aanvoelen.
De klachten reageren niet altijd op behandeling. Dit komt onder andere doordat het ontstaansmechanisme niet geheel bekend is.

Ons onderzoek en analyse
Het achterhalen van de oorzaak van uw blessure is ons uitgangspunt tijdens het onderzoek. Hiervoor gebruiken wij naast lichamelijke onderzoekstechnieken geavanceerde technieken als drukmetingen en videoanalyse. Hierdoor zijn wij in staat het bewegen van het lichaam als geheel in kaart te brengen. Dat is belangrijk, want de oorzaak van uw blessure hoeft niet alleen in uw voet te liggen. Na afloop van het onderzoek krijgt u in heldere bewoordingen uitleg over de oorzaak van uw blessure.

Ons advies, uw voorkeur
Tot slot bepalen wij samen met u wat de meeste geschikte behandeling is. Samen, want uw wensen zijn daarin leidend.
Mogelijke behandelingen bij shin splints zijn:


Afspraak maken? Zet hier uw eerste stap naar gezond bewegen!

Compartimensyndroom


Uw blessure
Alle spieren in ons lichaam zijn gerangschikt in groepen. Deze spiergroepen worden bij elkaar gehouden door bindweefsels. Gedurende inspanning zetten de spieren uit. In een normale situatie is er binnen de bindweefsels voldoende ruimte voor de spieren om uit te kunnen zetten. Is deze ruimte onvoldoende, dan ontstaat er een compartimentsyndroom. Het is een blessure die regelmatig bij sporters wordt gzien, met name in het onderbeen.
De ontstaanswijze van het compartimentsyndroom is niet geheel duidelijk. Een afwijkende functie van de voeten kan meespelen, maar zal vrijwel nooit de hoofdoorzaak zijn. Indien de voeten meespelen, dan zullen deze vrijwel altijd teveel naar binnen kantelen. Dit noemen we “overpronatie”.
Een compartimentsyndroom geeft een vergrote druk op de zenuwen en bloedvaten in het onderbeen. Hierdoor kunnen er dove gevoelens en tintelingen in het onderbeen en de voet optreden. Ook zwelling van het onderbeen kan voorkomen. Meestal moet het sporten een aantal minuten na het optreden van de klachten acuut gestaakt worden.

Ons onderzoek en analyse

Het achterhalen van de oorzaak van uw blessure is ons uitgangspunt tijdens het onderzoek. Hiervoor gebruiken wij naast lichamelijke onderzoekstechnieken geavanceerde technieken als drukmetingen en videoanalyse. Hierdoor zijn wij in staat het bewegen van het lichaam als geheel in kaart te brengen. Dat is belangrijk, want de oorzaak van uw blessure hoeft niet alleen in uw voet te liggen. Na afloop van het onderzoek krijgt u in heldere bewoordingen uitleg over de oorzaak van uw blessure. Wanneer wij vermoeden dat er een compartimentsyndroom aanwezig is zullen wij u altijd verwijzen naar uw huisarts.

Ons advies, uw voorkeur
Tot slot bepalen wij samen met u wat de meeste geschikte behandeling is. Samen, want uw wensen zijn daarin leidend.
Bij een ernstig compartimentsydroom is geen podotherapeutische behandeling mogelijk. Wij zullen u (terug) verwijzen naar uw huisarts voor verder onderzoek naar de oorzaak van uw klachten. Hij of zij kan u ook adviseren over de behandeling.
Afspraak maken? Zet hier uw eerste stap naar gezond bewegen!