Voor uw kind
Bewegen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Lekker buiten spelen is voor de meeste kinderen het mooiste wat er bestaat. Soms kan het gebeuren dat dit even minder goed gaat, bijvoorbeeld door klachten aan het bewegingsapparaat. Het kan ook zijn dat u zelf twijfelt aan de stand van de voeten en/of benen van uw kind. Hier vindt u betrouwbare informatie over kindervoeten en de onwikkeling daarvan.

Babytijd
De voetjes van een zuigeling hebben vaak een platte vorm doordat er onder de gehele voet een dik vetkussen zit. In de loop van de eerste levensjaren verdwijnt dit vetkussen geleidelijk en komt de voetboog langzaam tot stand. Een kindervoet groeit snel en bereikt, gedurende het eerste jaar, bijna de helft van de volwassen voet. Baby’s trappelen en spelen graag met hun voeten, waarbij ook de spieren zich ontwikkelen die de voeten voorbereiden op het lopen en dragen van gewicht.

Beginnen met lopen
Zodra de voet in staat is om het eigen lichaamsgewicht te dragen zal een kind uit zichzelf gaan staan en lopen. Meestal gebeurt dit na het eerste levensjaar. Binnenshuis is het lopen op schoenen nog niet nodig. Het lopen op blote voeten of op sokjes helpt de voeten en de spieren normaal te groeien en kracht te ontwikkelen.

Allerlei vormen en standen
Wanneer het kind begint met lopen, staan de voeten breed uit elkaar. In de benen zien we een O-stand. Hiermee geeft het kind zichzelf steun om vooruit te kunnen komen. Rond het tweede jaar kan er opeens een X-stand van de benen optreden, de voeten kunnen hierbij overdreven naar binnen staan of kantelen. Dit is een normaal ontwikkelingsproces, dat tot het vijfde levensjaar kan duren. Hierna dienen de benen een rechte stand aan te nemen.

Geen rechte stand na het vijfde levensjaar?
Dit is niet erg, mits er geen pijnklachten of problemen bij het bewegen optreden.

De zin en onzin van podotherapeutische inlegzolen
Podotherapeutische inlegzolen zijn een goed middel om klachten in de kindervoet te verhelpen. Dit betekent dat kinderen zonder klachten geen voordeel zullen ondervinden van het gebruik hiervan. Door de ondersteuning wordt juist het tegenovergestelde effect bereikt. De voetspieren worden slapper en de gewrichten minder stabiel. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen, net zo min als dat inlegzolen een blijvende correctie van de voetstand verzorgen. Wanneer de inlegzolen na een aantal jaren niet meer worden gedragen, zal de voet terugvallen in het oude bewegingspatroon.

Wanneer naar ZorgSaam SportPodotherapie?

Bezoek ons indien uw kind klaagt over pijn in voeten en/of benen tijdens het lopen, als uw kind niet wil lopen, bij vermoeidheid na lopen en bij overmatig struikelen. Dit zijn duidelijke indicaties die goed behandelbaar zijn. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken! Meestal kan podotherapeutische behandeling de klachten doen verminderen of verdwijnen.

Afspraak maken?
Zet hier uw eerste stap naar gezond bewegen!